Daftarlah sebagai ahli website ini di sini

01 August 2012

Umat Islam dihina dan dizalimi di Myanmar

Pembunuhan Etnik Rohingya di Myanmar - 18 SG Photos
Seluruh umat Islam amat sedih dan marah apabila ETNIK ROHINGYA ini dibunuh sekejam-kejamnya oleh puak Rakhine TIDAK KIRA LELAKI TUA, WANITA mahupun KANAK-KANAK sekalipun umpama mencantas daun keladi seolah nyawa mereka etnik ini tiada nilainya di MYANMAR. KeBODOHan Bangladesh yang langsung tidak memberi peluang kepada etnik yang AMAT ketakutan ketika ini ini (yang turut berasal daripada negara mereka sendiri) untuk berlindung seketika mengelak mereka disembelih amat dikesali. 
Media Barat - Terus memutarbelitkan berita seolah tiada apa yang hendak dibimbangkan. 
ETNIK ROHINGYA YANG DIBUNUH INI AKAN DIBIARKAN MATI DISEKSA DAHULU SEBELUM MEREKA MENGHEMBUSKAN NAFAS TERAKHIR.
WALAU APAPUN ALASAN MEREKA, TIADA HAK UNTUK NYAWA ETNIK ROHINGYA YANG TIDAK BERSALAH INI TERUS DIHAPUSKAN DAN DIBUNUH KEJAM DIBERSIHKAN DARIPADA BUMI INI......
http://3.bp.blogspot.com/-va9Hj5kQmPU/T9_xsXFHqQI/AAAAAAAAAKo/gZcJsmhqmGU/s1600/M-01.jpg
ETNIK ROHINGYA ini dibunuh sekejam-kejamnya oleh puak Rakhine seolah nyawa mereka tiada nilai.

"Statistic Untill 23/Julai/2012- 

1,000 - 2,000 Rohingyas were killed, 1,000-3,000 injured, 10, 000 lost and more than 60 women raped (in Maungdaw) by Rakhine and local autority and 30 villages burnt including five Masjeed in Maungdaw, Northern Arakan of Burma. "

30 suspek bunuh etnik Rohingya ditahan

YANGON 2 Julai - Polis Myanmar
menahan kira-kira 30 suspek berhubung kes pembunuhan 10 penduduk Islam yang mencetuskan rusuhan etnik di negeri Rakhine pada bulan lalu, yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 80 orang terkorban dan beribu-ribu lagi menjadi pelarian.
Akhbar New Light of Myanmar melaporkan, kesemua suspek kini ditahan dan tindakan undang-undang akan diambil terhadap mereka atas kesalahan memukul dan membunuh penduduk Islam Rohingya pada 3 Jun lalu.
Pembunuhan 10 penduduk Islam itu dikatakan sebagai membalas dendam terhadap tindakan tiga pemuda Islam yang didakwa merogol dan membunuh seorang wanita Buddha.
Ketiga-tiga lelaki itu didapati bersalah oleh mahkamah atas jenayah yang mereka lakukan. - REUTERS
Pembunuhan Etnik Muslim Rohingya di Myanmar

PARIS 29 Jun - Ikon demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi berkata, adalah penting untuk menentukan siapa di kalangan etnik Rohingya merupakan rakyat negara itu.
Akhbar Daily Star melaporkan beliau yakin sebahagian etnik Rohingya mempunyai hak sebagai warganegara Myanmar kerana memenuhi ketetapan di bawah undang-undang kewarganegaraan.
''Bagaimanapun, kita perlu memastikan siapa di kalangan mereka adalah warganegara Myanmar,'' katanya di sini semalam pada akhir lawatannya ke Eropah.
Beliau berkata, Myanmar memerlukan undang-undang kewarganegarasn yang adil dan kuat bagi mengelak kritikan antarabangsa. Lebih 80 orang maut dalam pertempuran antara penduduk Rakhine yang beragama Buddha dengan etnik Rohingya yang beragama Islam.
 Suu Kyi berkata, perbalahan agama dan etnik serta ketiadaan keharmonian antara puak selalunya berpunda daripada perbezaan agama serta budaya. ''Ia mengambil masa untuk menyelesaikannya. Bagaimanapun, melalui kedaulatan undang-undang, masalah yang berlaku sekarang dapat dikurangkan,'' katanya.
Menurut beliau, masalahnya di barat Myanmar, sistem pengawalan sempadan sangat lemah dan ada pegawai imegresen pula terlibat dalam rasuah. 
''Bangladesh akan menyatakan mereka yang datang dari Myanmar adalah rakyat Myanmar, manakala Myanmar menyatakan mereka yang datang dari Bangladesh tidak boleh berada di sini. Jadi ia satu masalah,'' ujarnya. - AGENSI
--------------------------------------------------------------------

GAMBAR-GAMBAR DI BAWAH MUNGKIN TIDAK MENYENANGKAN OLEH SESETENGAH PIHAK, TETAPI CUBA BAYANGKAN JIKA KITA BERADA DI DALAM KEADAAN MEREKA YANG MENANTI DISEKSA TERLEBIH DAHULU SEBELUM LEHER MEREKA DISEMBELIH ???SEDARLAH JUGA, GAMBAR-GAMBAR BERIKUT MUSTAHIL DISIARKAN DI KACA TV KERANA TERLALU KEJAM PEMBUNUHAN YANG DILAKUKAN...
Apa yang boleh kita lakukan ialah menghulurkan apa sahaja bantuan yang termampu mahupun berDOA untuk mereka lebih-lebih semasa bulan RAMADHAN INI.....  

Umat Islam Rohingya tidak kira tua muda, lelaki, perempuan, kanak-kanak dibiarkan diseksa terlebih dahulu sebelum dibunuh dan mati terseksa, wanita dirogol, rumah dibakar dan yang hidup berkemungkin akan mati kebuluran lantaran sumber makanan disekat pihat berkuasa/kerajaan sendiri.

Video eksklusif serangan puak Rakhine di Myanmar

‘Tolong selamat kami’

YANGON (Myanmar): “Saya bukan cakap kosong, tapi ada bukti. Penduduk etnik Rakhine kini bermaharajalela menyerang dan membunuh orang Islam Rohingya di Arakan, tetapi malangnya perkara ini tidak diketahui masyarakat luar kerana pihak berkuasa bijak menyorokkan maklumat sebenar.
“Malah, anggota pasukan keselamatan turut membantu puak Rakhine menindas penduduk Rohingya. Perkara ini bukan lagi rahsia kerana semua orang Islam di Myanmar tahu, namun kami dihalang memberi bantuan,” kata aktivis Islam yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad, 32, ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

Ahmad yang ibu bapa dan adik-beradiknya masih di Arakan berkata, dia sentiasa memantau perkembangan di negeri kelahirannya itu selain berhubung dengan beberapa individu di sana untuk mendapat maklumat terkini.

Menurutnya, setiap individu Muslim tidak wajar berdiam diri tanpa melakukan apa-apa sedangkan ratusan ribu saudara seagama menderita akibat tekanan puak Rakhine yang dibantu pasukan seragam kerajaan di Arakan.

Beliau mendakwa pada masa ini ada kira-kira 115,000 orang umat Islam Rohingya tinggal di lima khemah penempatan sementara di beberapa kawasan iaitu di Thet Khapyin yang menempatkan 40,000 orang, Da Bai Thaecheung (25,000), Bumay (10,000), Budu Pa (20,000) dan Sampya Barat (20,000).

 

2,000 jadi korban

HITTAGONG (Bangladesh): Konflik di Arakan, Myanmar yang tercetus awal Jun lalu sudah meragut lebih 1,000 nyawa umat Islam Rohingya angkara serangan puak Rakhine yang dibantu beberapa pasukan penguat kuasa kerajaan.

Aktivis Kemanusiaan Rohingya yang juga Editor Eksekutif Kaladan Press, Tin Soe@Taher berkata, selain dibunuh dan dicederakan, ramai gadis Rohingya menjadi mangsa rogol, selain puluhan ribu merempat selepas kehilangan tempat tinggal apabila diusir dari kampung dan rumah mereka dibakar.

“Mengikut data yang diberikan kepada kami, jumlah penduduk Rohingya yang mati sejak kejadian Jun lalu dianggarkan 1,000 hingga 2,000 orang, jumlah cedera antara 1,000 dan 3,000, 10,000 orang hilang dan 60 wanita Rohingya dirogol.

“Jumlah mangsa rogol itu hanya untuk di Maungdaw kerana saya belum dapat angka bagi kawasan lain. Semua mangsa dirogol penduduk Rakhine dan ada juga oleh pasukan penguat kuasa kerajaan,” katanya ketika ditemui di sini.

Taher, 48, ialah etnik Rohingya yang sudah 20 tahun tinggal di luar negara dan mengasaskan portal berita, Kaladan Press pada 2001 khusus untuk memperjuangkan nasib penduduk Rohingya yang ditindas di Myanmar menyebabkan ratusan ribu menjadi pelarian di beberapa negara, sebahagian besar di Bangladesh.

Sumber:  Harian Metro 
Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/23
Puak Rakhine Buddha pulang selepas membakar rumah umat Islam Rohingya Monks involved in attack in Sittway....but Muslims are considered as Terrorists if they protect their own houses and property.
 In above photo, left side, it is a mosque in Sittway. This area is where more than 800 Muslim (including Rakhine Muslim and Caman Muslims') houses are situated. Why the Muslims are not there if they are Terrorists?
The Muslims are fleeing into safe places for their personal security.

Aung Migalar Quarter, Sittway
(13th June 2012)A Muslim house in Sittway downtown was destroyed by Rakhine nationalists, photo below

 The mosque of Yee Ngwe Su Quarter

The man in the photo was brutally killed in Sittway down town
The photo below was taken on 14th June

The link of above photo: http://www.flickr.com/photos/thesail


 http://4.bp.blogspot.com/-pjF_RNlfdS0/T95ME3IPI4I/AAAAAAAAGIc/wOAIhNoGzPs/s1600/rohingya.jpghttp://en.humanrights-iran.ir/images/position24/2012/7/burma6.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-hrCWrv7S8rg/T-zTxs2QO1I/AAAAAAAAE_E/40-4IV1IotQ/s1600/Pemuda%2BMuslim%2BRohingya%2Bdibunuh.jpghttp://previous.presstv.ir/photo/20120621/shirsoleiman20120621064806077.jpghttp://cloudfable.com/wp-content/uploads/2012/06/Pembunuhan-Kejam-Rohingya.jpghttp://www.thedailystar.net/latest_photo/2012/06/12/2012-06-12__Rohingya-camp.jpghttp://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/2012/june2012/11/myanmar_rakhine.jpghttp://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/2012/june2012/11/myanmar_rohingya.jpghttp://straightrecord.org/wp-content/uploads/et_temp/myanmar-26022_293x288.jpg

 http://oddstuffmagazine.com/wp-content/uploads/2012/06/412-580x362.jpghttp://media.worldbulletin.net/250x190/2012/06/14/arakan-burning.jpghttp://www.radioaustralia.net.au/international/sites/default/files/imagecache/ra_article_feature/images/2012/06/20/4064512-4x3-700x525_1.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-uyxPFV3x_o4/UATw4IaiPdI/AAAAAAAABtI/46RTfXcBf2k/s1600/violence_arakan_muslim_rohingya_burma.jpg

 http://www.sunni-news.net/upload/userfiles/images/english/8585.png

 

 http://www.sunni-news.net/upload/userfiles/images/english/8585.png

 http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/603497_501559946526027_1476634939_n.jpg


Muafakat Asas Perpaduan Ummah.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...