Daftarlah sebagai ahli website ini di sini

21 June 2013

Bahaya Fitnah & Mengumpat


Allah SWT mencela orang yang mengumpat bagaikan memakan bangkai:
Janganlah setengah kamu mengumpat yang lain. Sukakah salah seorang kamu memakan daging saudaranya yang telah mati (bangkai)?
(Quran surah al-Hujurat, ayat 12)
Celakalah untuk tiap-tiap orang pengumpat dan pencela.
(Quran Surah Al-Humazah, ayat 1)
jangan mengumpat Bahaya Fitnah Dan Mengumpat Dalam HidupDirawikan bahawa seorang perempuan yang pendek telah datang kepada RasulAllah SAW untuk sesuatu keperluan. Setelah dia beredar, Aisyah r.ha berkata, “Wah, pendeknya dia!” Segera RasulAllah SAW berkata, “Engkau telah mengumpat wahai Aisyah!” Telah bersabda RasulAllah SAW;
Jangan kalian mengumpat. Didalamnya terdapat tiga keburukan; Doanya tidak dimakbulkan, kebaikannya tidak diterima, dan akan ditimpakan kepadanya keburukan orang yang diumpat.
WANITA sangat sinonim dengan feel ini. Walaupun bergelar ustazah sekalipun. Alasan yang diberi adalah ‘dah cerita betul, bukan tipu pun, bukan fitnah pun.” SEBAGAI manusia, selagi hidup kita akan berinteraksi dengan orang lain. Setiap hari kita berkomunikasi dengan orang di sekeliling dan dari situ kita dapat memproses maklumat serta membina hubungan dalam bermasyarakat. Namun terdapat adab- adab yang harus dijaga dalam keadaan sedang berinteraksi.
Orang yang enggan berinteraksi sebenarnya adalah orang yang tidak berada dalam realiti kehidupan yang hakiki dan dia sebenarnya tidak menunaikan tuntutan sebagai manusia. Orang yang suka bersendirian akan lebih terdedah kepada hasutan syaitan sebagaimana yang disabdakan oleh Nabi SAW: “Sesungguhnya syaitan itu seperti serigala kepada manusia sebagaimana serigala kepada ternakan. Ia menerkam kambing yang bersendirian dan terpencil. Maka, jauhilah kamu daripada berpecah belah, dan wajiblah kamu bersama-sama jemaah, orang ramai dan masjid.” (riwayat Ahmad)
Namun, dalam kehidupan bermasyarakat, kita perlu menjaga akhlak dalam percakapan dengan orang lain. Ketika berkomunikasi, antara perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah kebenaran fakta yang disampaikan kepada kita dan sejauh mana ketepatan maklumat yang kita sampaikan kepada orang lain. Bak kata pepatah “terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya”.
Islam menganggap fitnah satu daripada sifat mazmumah (tercela) dan dilarang Allah seperti dalam firman-Nya yang bermaksud: Fitnah itu lebih bahaya daripada pembunuhan. (al-Baqarah: 191) Jangan kamu ikuti setiap orang yang banyak bersumpah lagi hina, yang banyak mencela, yang gemar menyebarkan fitnah. (al-Qalam: 29).
jangan kita mengumpat Bahaya Fitnah Dan Mengumpat Dalam HidupOleh itu, kita perlu menjaga dua perkara dalam berinteraksi iaitu input dan output. Di kebanyakan waktu dan ketika, kita perlu mempunyai usaha dalam menapis maklumat yang diterima. Justeru, Allah SWT memerintahkan kita untuktabayyun iaitu menganalisis dan mengkaji terlebih dahulu maklumat yang kita perolehi. Firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (al-Hujurat: 6)
Sikap tabayyun ini sangat perlu kerana berkemungkinan maklumat yang sampai kepada kita adalah tidak benar ataupun merupakan fitnah yang sengaja diciptakan untuk memburukkan seseorang. Dalam hal ini pendekatan yang betul sangat penting agar kita tidak terperangkap. Justeru, apabila menerima satu-satu maklumat jangan mudah menerimanya tanpa terlebih dahulu dipastikan kebenarannya atau difahami maklumat berkenaan.
Sebagai contoh, seorang hakim tidak boleh membuat keputusan tanpa bersikap adil dalam memperolehi maklumat. Justeru, hakim perlu memanggil kedua-dua pihak sama ada tertuduh atau yang menuduh. Kita tidak boleh menghukum seseorang dengan sentimen. Islam mengajar kita menghukum berdasarkan maklumat yang tepat. Ia seperti yang disebut dalam satu kaedah, “Menjatuhkan satu-satu hukuman dalam sesuatu perkara hendaklah berdasarkan tasawur yang jelas tentang perkara tersebut”. Dalam sejarah umat Islam, kita menyaksikan betapa fitnah membawa bencana dan malapetaka dalam masyarakat. Fitnah inilah yang membawa kepada pembunuhan Saidina Uthman r.a yang dituduh menjalankan dasar kronisme dan nepotisme dalam pentadbirannya. Fitnah juga menyebabkan berlaku pertembungan di antara para sahabat besar seperti Saidina Ali bin Abi Talib r.a dan Muawiyah bin Abi Sufyan r.a.
Munir al-Ghadban menyebut dalam kitabnya berkenaan Muawiyah bin Abi Sufyan: “Aku tidak berpendapat bahawa adanya suatu peribadi di dalam sejarah umat Islam yang terdiri daripada kalangan para sahabat yang awal, yang ditarbiah dengan tangan Rasulullah SAW dan mereka yang hidup dengan wahyu langit, lalu diperburukkan, dibohongi mengenainya dan didustakan kepadanya seperti yang terkena pada Muawiyah bin Abi Sufyan r.a. Sejarah Islam sejak awal-awal lagi telah mencorakkan pentas ini. Justeru itu diakhir zaman  bertambahlah lagi permainan mazmumah dikalangan ummah.  Jarum fitnah ini pernah dimainkan oleh Abdullah bin Ubai yangmana bersembahyang jamaah tidak pernah luput dibelakang Rasulullah s.a.w. yang mulia. Namun bilamana diminta mempertahankan Agama Islam untuk berperang dengan kafir quraish dimedan Uhud. Pelbagai tomahan dan telahan diberikan sehingga berusaha bersungguh-sungguh penuh kesumat. Sebahagian berjaya dipengaruhi, manakala mereka para sahabat yang kental keimanannya tetap utuh dan taat akan perintah Baginda saw.
Beginilah perpisahan keimanan dibuktikan oleh Allah sejak dizaman Rasulullah saw. Meskipun mengaku beragama Islam, namun sebaliknya ada yang benar dan ada yang  salah. Lalu Allah Taala mengkategorikan golongan ini sebagai munafikin. Dalam kesempatan nadi masih berdenyut. Nafas masih keluar masuk, Kehidupan berbendang masih ada,masih diberi kesihatan yang baik untuk menuntut lmu ,dikesempatan hayat inilah, perbanyakkanlah bekalan kebajikan. Insya Allah! diakhirat selepas menjejaki alam baqa menjadi mudah untuk tuaian yang lumayan. Guna seluruh jiwa raga dan apa jua yang ada untuk Allah demi meninggikan Agama Islam yang terpilih ini. Jadikan kasih sayang Allah kemuncak keimanan dan baginda Nabi Muhammad saw seluruh jalan pengabdian. Mudah-mudahan mendapat rahmat dan berkat kasih sayang Allah berterusan.

Muafakat Asas Perpaduan Ummah.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Pilih Artikel Lain Yang Anda Cari Di Bawah: